Näringsvärde Spenat

Namn: Spenat (Spinacia oleracea L) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Spenat
Process: Ingen industriell process tillämpad (H0003)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Grönsaker och svamp 93
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Spenat

Kalorier18 kcal
Proteiner1,9 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
2 g
  1,3 g
  0,3 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,5 g
  0,1 g
  0 g
  0,3 g
Salt0 g
Aska1,6 g
Vatten94 g
Avfall5 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Spenat

Näringstäthet Spenat

Spenat är ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 17% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Spenat (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A275 µg34,4%
ß-Karoten3300 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E2,9 mg24,2%
Vitamin K270 µg360%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,1 mg9,1%
Vitamin B2 (riboflavin)0,28 mg20%
Vitamin B3 (niacin)1,22 mg7,6%
Vitamin B60,2 mg14,3%
Vitamin B9 (folat)194 µg97%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C46 mg57,5%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor30 mg4,3%
Jod1 µg0,7%
Järn2 mg14,3%
Kalcium93 mg11,6%
Kalium560 mg28%
Magnesium79 mg21,1%
Natrium6 mg1,2%
Selen0,5 µg0,9%
Zink0,9 mg9%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,21 g7,5%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,05 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,01 g-
Fettsyra 18:10,02 g-
Fettsyra 18:20,05 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Spenat

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Spenat väger efter tillagning
Kokning94 g

Mått och vikter

Hur mycket väger Spenat?
MåttVikt (g)
1 Portion60 g
1 Mellanstor2 g
1 dl = 100 ml50 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk7,5 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm2,5 g
1 krm = 1 ml0,5 g
Räkna på mått och vikter för Spenat

Övrig information/klassificering av Spenat

Gruppering
Grönsaker och svamp
Art
Spenat (B1420)
Del av växt/djur
Blad
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Geografisk plats eller region inte känd
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Spenat

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Spenat och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Spenat. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Spenat ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Mått och vikter för Spenat
Hur mycket Spenat väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Spenat. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %