Näringsvärde Sik

Namn: Sik  Livsmedel hämtat från Fineli
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Fisk 114
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Sik

Kalorier100 kcal
Proteiner17,2 g
Kolhydrater0 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
3,4 g
  0,8 g
  1,4 g
  1,1 g
Salt0,1 g
Aska1,4 g
Vatten78 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Sik

Näringstäthet Sik

Sik är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 26% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Sik (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A11,06 µg1,4%
ß-Karoten0 µg-
Vitamin D22,08 µg441,5%
Vitamin E2,67 mg22,2%
Vitamin K0,8 µg1,1%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,07 mg6,4%
Vitamin B2 (riboflavin)0,07 mg5%
Vitamin B3 (niacin)8,18 mg51,1%
Vitamin B60,45 mg32,1%
Vitamin B9 (folat)9,97 µg5%
Vitamin B121 µg40%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor290 mg41,4%
Jod20 µg13,3%
Järn0,5 mg3,6%
Kalcium60 mg7,5%
Kalium380 mg19%
Magnesium30 mg8%
Natrium49 mg9,8%
Selen37 µg67,3%
Zink1,18 mg11,8%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,03 g0,9%
DHA (Fettsyra 22:6)0,49 g246,4%
Fettsyra 16:00,53 g-
Fettsyra 18:10,79 g-
Fettsyra 18:20,05 g-
Fettsyra 20:40,08 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0,26 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Sik

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Sik väger efter tillagning
Stekning85 g
Ugn eller grill85 g

Mått och vikter

Hur mycket väger Sik?
MåttVikt (g)
1 Portion160 g
1 Liten500 g
1 Mellanstor1000 g
1 Stor1500 g
Räkna på mått och vikter för Sik

Information om näringsvärde Sik

Källa
Alla näringsvärden kommer från Institutet för hälsa och välfärd, Enheten för nutrition. Fineli. Livsmedelsdatabas. Version 16. Helsingfors 2013.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Sik och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Sik. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Sik ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Mått och vikter för Sik
Hur mycket Sik väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Sik. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %