Näringsvärde Sötmandel torkad

Namn: Sötmandel torkad (Prunus amygdalus var. dulcis) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Mandel
Process: Vatten borttaget (H0138)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Nöt eller frö produkt 19
Livsmedelstyp: Produkt/Vara


Makronutrienter mm per 100 g Sötmandel torkad

Kalorier609 kcal
Proteiner20 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
20,6 g
  7,2 g
  6,6 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
52 g
  4,9 g
  33,9 g
  11 g
Salt0 g
Aska3 g
Vatten4,4 g
Avfall60 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Sötmandel torkad

Näringstäthet Sötmandel torkad

Sötmandel torkad är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 25% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Sötmandel torkad (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A10 µg1,2%
ß-Karoten120 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E24 mg200%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,21 mg19,1%
Vitamin B2 (riboflavin)0,78 mg55,7%
Vitamin B3 (niacin)6,73 mg42,1%
Vitamin B60,11 mg7,9%
Vitamin B9 (folat)59 µg29,5%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor520 mg74,3%
Jod0,2 µg0,1%
Järn5,2 mg37,1%
Kalcium265 mg33,1%
Kalium730 mg36,5%
Magnesium280 mg74,7%
Natrium11 mg2,2%
Selen2 µg3,6%
Zink3,3 mg33%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,4 g14,3%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00,3 g-
Fettsyra 16:03,44 g-
Fettsyra 18:01 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,03 g-
Fettsyra 18:133,3 g-
Fettsyra 18:210,5 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Sötmandel torkad

Övrig information/klassificering av Sötmandel torkad

Gruppering
Nöt eller frö produkt
Art
Sötmandel (B2720)
Del av växt/djur
Fullkorn, hela frön, gryn, bönor
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Värmebehandling okänd
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Vatten borttaget
Konserveringsmetod
Torkad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Geografisk plats eller region inte känd
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Sötmandel torkad

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Sötmandel torkad och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Sötmandel torkad. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Sötmandel torkad. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %