Näringsvärde Risnudlar kokta

Namn: Risnudlar kokta (Oryza sativa L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Process: Valsad (H0239)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Pasta 33
Livsmedelstyp: Tillbehör


Makronutrienter mm per 100 g Risnudlar kokta

Kalorier108 kcal
Proteiner0,9 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
25,9 g
  1 g
  0,1 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,2 g
  0 g
  0 g
  0 g
Salt0,1 g
Aska0,2 g
Vatten73,8 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Risnudlar kokta

Näringstäthet Risnudlar kokta

Risnudlar kokta är ett näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 1% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Risnudlar kokta (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A0 µg0%
ß-Karoten0 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0 mg0%
Vitamin K0,01 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,02 mg1,8%
Vitamin B2 (riboflavin)0 mg0%
Vitamin B3 (niacin)0,22 mg1,4%
Vitamin B60,01 mg0,7%
Vitamin B9 (folat)3 µg1,5%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor20 mg2,9%
Jod0 µg0%
Järn0,14 mg1%
Kalcium4 mg0,5%
Kalium4 mg0,2%
Magnesium3 mg0,8%
Natrium19 mg3,8%
Selen4,5 µg8,2%
Zink0,25 mg2,5%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30 g0%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,02 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10 g-
Fettsyra 18:10,03 g-
Fettsyra 18:20,02 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Risnudlar kokta

Mått och vikter

Hur mycket väger Risnudlar kokta?
MåttVikt (g)
1 Portion110 g
1 dl = 100 ml60 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk9 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm3 g
1 krm = 1 ml0,6 g
Räkna på mått och vikter för Risnudlar kokta

Övrig information/klassificering av Risnudlar kokta

Gruppering
Pasta
Art
Ris (B1322)
Del av växt/djur
Frö eller kärna, skal borttaget
Fysisk form
Finmald
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
kokt i mycket vätska
Industriell process
Valsad
Konserveringsmetod
Torkad
Förpackningsmedium
Utan förpackningslag
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmateriel
Etikett
Människoföda
Ursprung
Geografisk plats eller region inte känd
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Risnudlar kokta

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Risnudlar kokta och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Risnudlar kokta. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Mått och vikter för Risnudlar kokta
Hur mycket Risnudlar kokta väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Risnudlar kokta. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %