Näringsvärde Makrill kokt

Namn: Makrill kokt (Scomber scombrus) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Makrill
Process: Ingen industriell process tillämpad (H0003)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Fisk 70
Livsmedelstyp: Del av måltid, tillagat kött, fisk, fågel, vegetariskt


Makronutrienter mm per 100 g Makrill kokt

Kalorier253 kcal
Proteiner23,6 g
Kolhydrater0 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
17,8 g
  4,8 g
  6 g
  4,7 g
Kolesterol57,3 mg
Salt0,8 g
Aska4 g
Vatten54,6 g
Avfall48 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Makrill kokt

Näringstäthet Makrill kokt

Makrill kokt är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 38% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Makrill kokt (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A46,4 µg5,8%
ß-Karoten0 µg-
Vitamin D15,04 µg300,8%
Vitamin E0,32 mg2,7%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,14 mg12,7%
Vitamin B2 (riboflavin)0,2 mg14,3%
Vitamin B3 (niacin)18,21 mg113,8%
Vitamin B60,81 mg57,9%
Vitamin B9 (folat)9,2 µg4,6%
Vitamin B127,17 µg286,8%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor282,5 mg40,4%
Jod100,1 µg66,7%
Järn0,77 mg5,5%
Kalcium10,5 mg1,3%
Kalium544,2 mg27,2%
Magnesium35,6 mg9,5%
Natrium331,9 mg66,4%
Selen43,58 µg79,2%
Zink0,39 mg3,9%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,21 g7,5%
DHA (Fettsyra 22:6)1,95 g975%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00,9 g-
Fettsyra 16:02,96 g-
Fettsyra 18:00,63 g-
Fettsyra 20:00,05 g-
Fettsyra 16:10,76 g-
Fettsyra 18:12,71 g-
Fettsyra 18:20,27 g-
Fettsyra 20:40,22 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0,95 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0,23 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Makrill kokt

Övrig information/klassificering av Makrill kokt

Gruppering
Fisk
Art
Makrill (B1790)
Del av växt/djur
Skelett kött del, utan ben och utan skinn
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Kokning
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
Färg på fiskkött
Tillverkare
Beräknat livsmedel

Information om näringsvärde Makrill kokt

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Makrill kokt och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Makrill kokt. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Makrill kokt. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %