Näringsvärde Mörk choklad kakao >70 %

Namn: Mörk choklad kakao >70 % (Theobroma cacao L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Process: Fett tillfört (H0221) Socker eller sirap tillfört (H0136)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Choklad eller chokladprodukt 28
Livsmedelstyp: Råvara, förädlad och bearbetad


Makronutrienter mm per 100 g Mörk choklad kakao >70 %

Kalorier572 kcal
Proteiner9,7 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
50,7 g
  22,1 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
37 g
  22,5 g
  11,8 g
  1,1 g
Kolesterol3,1 mg
Salt0 g
Aska2,2 g
Vatten0,4 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Mörk choklad kakao >70 %

Näringstäthet Mörk choklad kakao >70 %

Mörk choklad kakao >70 % är ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 15% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Mörk choklad kakao >70 % (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A21,7 µg2,7%
ß-Karoten16 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0,66 mg5,5%
Vitamin K8 µg10,7%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,02 mg1,8%
Vitamin B2 (riboflavin)0,08 mg5,7%
Vitamin B3 (niacin)2,5 mg15,6%
Vitamin B60,09 mg6,4%
Vitamin B9 (folat)22,3 µg11,1%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor230 mg32,9%
Jod2 µg1,3%
Järn15,2 mg108,6%
Kalcium54,8 mg6,8%
Kalium654 mg32,7%
Magnesium174 mg46,4%
Natrium11,8 mg2,4%
Selen4,6 µg8,4%
Zink2,89 mg28,9%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,07 g2,5%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00,04 g-
Fettsyra 14:00,08 g-
Fettsyra 16:09,07 g-
Fettsyra 18:012,74 g-
Fettsyra 20:00,39 g-
Fettsyra 16:10,09 g-
Fettsyra 18:111,66 g-
Fettsyra 18:21,06 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Mörk choklad kakao >70 %

Övrig information/klassificering av Mörk choklad kakao >70 %

Gruppering
Choklad eller chokladprodukt
Art
Kakao (B1318)
Del av växt/djur
Frö eller kärna
Fysisk form
Hel, formad
Värmebehandling
Värmebehandling okänd
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Fett tillfört, Socker eller sirap tillfört
Konserveringsmetod
Okänd konserveringsmetod
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Låda, box, ask, Papper
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Geografisk plats eller region inte känd
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Industritillverkat, mindre företag

Information om näringsvärde Mörk choklad kakao >70 %

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Mörk choklad kakao >70 % och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Mörk choklad kakao >70 %. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Mörk choklad kakao >70 %. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %