Näringsvärde Dill

Namn: Dill (Anethum graveolens L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Dill
Process: Ingen industriell process tillämpad (H0003)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Krydda 4
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Dill

Kalorier58 kcal
Proteiner3,7 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
10,2 g
  2,8 g
  0,8 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,8 g
  0,1 g
  0 g
  0,5 g
Salt0,1 g
Aska2,3 g
Vatten83 g
Avfall10 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Dill

Näringstäthet Dill

Dill är ett näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 19% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Dill (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A375 µg46,9%
ß-Karoten4500 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E1,7 mg14,2%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,19 mg17,3%
Vitamin B2 (riboflavin)0,43 mg30,7%
Vitamin B3 (niacin)3,02 mg18,9%
Vitamin B60,3 mg21,4%
Vitamin B9 (folat)36 µg18%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C70 mg87,5%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor85 mg12,1%
Jod0 µg0%
Järn3,2 mg22,9%
Kalcium343 mg42,9%
Kalium750 mg37,5%
Magnesium44 mg11,7%
Natrium26 mg5,2%
Selen0,5 µg0,9%
Zink1,8 mg18%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,27 g9,6%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,09 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,02 g-
Fettsyra 18:10 g-
Fettsyra 18:20,16 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Dill

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Dill väger efter tillagning
Kokning88 g
Ugn eller grill90 g

Övrig information/klassificering av Dill

Gruppering
Krydda
Art
Dill (B1277)
Del av växt/djur
Hel växt eller de mesta delarna används
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Geografisk plats eller region inte känd
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Dill

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Dill och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Dill. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Dill ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Dill. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %