Näringsvärde Basilika, torkad

Namn: Basilika, torkad  Livsmedel hämtat från Fineli
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Kryddor 11
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Basilika, torkad

Kalorier242 kcal
Proteiner23 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
47,8 g
  37,7 g
  1,7 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
4 g
  0,2 g
  0,5 g
  2,2 g
Salt0,2 g
Aska14,9 g
Vatten10,4 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Basilika, torkad

Näringstäthet Basilika, torkad

Basilika, torkad är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 50% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Basilika, torkad (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A37,06 µg4,6%
ß-Karoten378 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E10,7 mg89,2%
Vitamin K1714,5 µg2286%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,08 mg7,3%
Vitamin B2 (riboflavin)1,2 mg85,7%
Vitamin B3 (niacin)8,59 mg53,7%
Vitamin B61,34 mg95,7%
Vitamin B9 (folat)310 µg155%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C0,8 mg1%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor274 mg39,1%
Jod0 µg0%
Järn89,8 mg641,4%
Kalcium2240 mg280%
Kalium2630 mg131,5%
Magnesium711 mg189,6%
Natrium76 mg15,2%
Selen3 µg5,5%
Zink7,1 mg71%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:32,21 g79%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 16:00,25 g-
Fettsyra 18:10,62 g-
Fettsyra 18:20,51 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Basilika, torkad

Mått och vikter

Hur mycket väger Basilika, torkad?
MåttVikt (g)
1 Portion2 g
1 dl = 100 ml10 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk1,5 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm0,5 g
1 krm = 1 ml0,1 g
Räkna på mått och vikter för Basilika, torkad

Information om näringsvärde Basilika, torkad

Källa
Alla näringsvärden kommer från Institutet för hälsa och välfärd, Enheten för nutrition. Fineli. Livsmedelsdatabas. Version 16. Helsingfors 2013.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Basilika, torkad och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Basilika, torkad. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Mått och vikter för Basilika, torkad
Hur mycket Basilika, torkad väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Basilika, torkad. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %