Näringsvärde Basilika

Namn: Basilika  Livsmedel hämtat från Fineli
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Färska grönsaker 81
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Basilika

Kalorier27 kcal
Proteiner3,1 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
2,7 g
  1,6 g
  0,3 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,8 g
  0 g
  0,1 g
  0,4 g
Salt0 g
Aska1,5 g
Vatten91,9 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Basilika

Näringstäthet Basilika

Basilika är ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 16% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Basilika (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A262,69 µg32,8%
ß-Karoten3142 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0,8 mg6,7%
Vitamin K414,8 µg553,1%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,08 mg7,3%
Vitamin B2 (riboflavin)0,31 mg22,1%
Vitamin B3 (niacin)1,75 mg10,9%
Vitamin B60,13 mg9,3%
Vitamin B9 (folat)64 µg32%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C26 mg32,5%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor37 mg5,3%
Jod0 µg0%
Järn5,5 mg39,3%
Kalcium250 mg31,2%
Kalium300 mg15%
Magnesium11 mg2,9%
Natrium9 mg1,8%
Selen0,4 µg0,7%
Zink0,7 mg7%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,32 g11,3%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 16:00,04 g-
Fettsyra 18:10,09 g-
Fettsyra 18:20,07 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Basilika

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Basilika väger efter tillagning
Kokning93 g
Ugn eller grill94 g

Mått och vikter

Hur mycket väger Basilika?
MåttVikt (g)
1 Portion60 g
1 dl = 100 ml13 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk2 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm0,6 g
1 krm = 1 ml0,1 g
Räkna på mått och vikter för Basilika

Information om näringsvärde Basilika

Källa
Alla näringsvärden kommer från Institutet för hälsa och välfärd, Enheten för nutrition. Fineli. Livsmedelsdatabas. Version 16. Helsingfors 2013.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Basilika och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Basilika. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Basilika ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Mått och vikter för Basilika
Hur mycket Basilika väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Basilika. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %