Näringsvärde Aubergine

Namn: Aubergine (Solanum melongena L) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Aubergine
Process: Ingen industriell process tillämpad (H0003)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Grönsaker och svamp 93
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Aubergine

Kalorier19 kcal
Proteiner1,1 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
4,5 g
  2,3 g
  2,6 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,1 g
  0 g
  0 g
  0 g
Salt0 g
Aska0,5 g
Vatten93,7 g
Avfall19 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Aubergine

Näringstäthet Aubergine

Aubergine är ett näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 2% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Aubergine (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A2,6 µg0,3%
ß-Karoten31 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0,09 mg0,8%
Vitamin K6 µg8%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,02 mg1,8%
Vitamin B2 (riboflavin)0 mg0%
Vitamin B3 (niacin)0,8 mg5%
Vitamin B60,04 mg2,9%
Vitamin B9 (folat)21,3 µg10,6%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C3,3 mg4,1%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor24 mg3,4%
Jod0 µg0%
Järn0,21 mg1,5%
Kalcium10 mg1,2%
Kalium210 mg10,5%
Magnesium14 mg3,7%
Natrium2 mg0,4%
Selen0 µg0%
Zink0,16 mg1,6%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,01 g0,4%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,01 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10 g-
Fettsyra 18:10,01 g-
Fettsyra 18:20,03 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Aubergine

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Aubergine väger efter tillagning
Kokning80 g
Stekning77 g
Ugn eller grill70 g

Övrig information/klassificering av Aubergine

Gruppering
Grönsaker och svamp
Art
Äggplanta, aubergine (B1458)
Del av växt/djur
Frukt eller bär, skal borttaget, kärna eller frö borttaget
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Europa
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Aubergine

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Aubergine och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Aubergine. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Aubergine ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Aubergine. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %