Näringsvärde Apelsinskal

Namn: Apelsinskal (Citrus sinensis) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Process: Ingen industriell process till (H0003)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Frukt och bär 59
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Apelsinskal

Kalorier104 kcal
Proteiner1,5 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
25,5 g
  3,7 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,2 g
  0 g
  0 g
  0 g
Salt0 g
Aska0,8 g
Vatten72 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Apelsinskal

Näringstäthet Apelsinskal

Apelsinskal är ett ganska näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 9% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Apelsinskal (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A20,8 µg2,6%
ß-Karoten250 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0 mg0%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,12 mg10,9%
Vitamin B2 (riboflavin)0,09 mg6,4%
Vitamin B3 (niacin)1,15 mg7,2%
Vitamin B60,18 mg12,9%
Vitamin B9 (folat)2 µg1%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C136 mg170%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor21 mg3%
Jod0 µg0%
Järn0,8 mg5,7%
Kalcium161 mg20,1%
Kalium210 mg10,5%
Magnesium22 mg5,9%
Natrium3 mg0,6%
Selen0,2 µg0,4%
Zink0 mg0%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,01 g0,4%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,02 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,01 g-
Fettsyra 18:10,03 g-
Fettsyra 18:20,03 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Apelsinskal

Övrig information/klassificering av Apelsinskal

Gruppering
Frukt och bär
Art
Apelsin (B1339)
Del av växt/djur
Skal
Fysisk form
Delad i stycken
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process till
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningslag
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmateriel
Etikett
Människoföda
Ursprung
Geografisk plats eller region inte känd
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Apelsinskal

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Apelsinskal och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Apelsinskal. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Apelsinskal. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %