Kalorier | 78 kcal |
Proteiner | 5,8 g |
Kolhydrater varav Fibrer varav Sockerarter | 14,2 g 3,5 g 6,4 g |
Fett varav Mättat varav Enkelomättat varav Fleromättat | 0,5 g 0,2 g 0,1 g 0,5 g |
Salt | 0 g |
Aska | 1,1 g |
Vatten | 78,6 g |
Ärter kokt utan salt är ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 11% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.
Näringsämne | Mängd | % av RDI |
---|---|---|
Vitamin A | 31,84 µg | 4% |
ß-Karoten | 369,2 µg | - |
Vitamin D | 0 µg | 0% |
Vitamin E | 0,03 mg | 0,3% |
Vitamin K | 31,82 µg | 42,4% |
Näringsämne | Mängd | % av RDI |
---|---|---|
Vitamin B1 (tiamin) | 0,3 mg | 27,1% |
Vitamin B2 (riboflavin) | 0,16 mg | 11,7% |
Vitamin B3 (niacin) | 3,08 mg | 19,2% |
Vitamin B6 | 0,18 mg | 12,9% |
Vitamin B9 (folat) | 46,91 µg | 23,5% |
Vitamin B12 | 0 µg | 0% |
Vitamin C | 14,77 mg | 18,5% |
Näringsämne | Mängd | % av RDI |
---|---|---|
Fosfor | 147,7 mg | 21,1% |
Jod | 1,14 µg | 0,8% |
Järn | 2,27 mg | 16,2% |
Kalcium | 35,23 mg | 4,4% |
Kalium | 420,45 mg | 21% |
Magnesium | 45,46 mg | 12,1% |
Natrium | 0,57 mg | 0,1% |
Selen | 0,68 µg | 1,2% |
Zink | 1,48 mg | 14,8% |
Näringsämne | Mängd | % av RDI |
---|---|---|
Fettsyra 18:3 | 0,08 g | 3% |
DHA (Fettsyra 22:6) | 0 g | 0% |
Fettsyra 16:0 | 0,16 g | - |
Fettsyra 18:1 | 0,09 g | - |
Fettsyra 18:2 | 0,42 g | - |
Fettsyra 20:4 | 0 g | - |
EPA (Fettsyra 20:5) | 0 g | - |
Mått | Vikt (g) |
---|---|
1 Portion | 80 g |
1 Mellanstor | 60 g |
1 dl = 100 ml | 50 g |
1 msk = 15 ml = 3 tsk | 10 g |
1 tsk = 5 ml = 5 krm | 2,5 g |
1 krm = 1 ml | 0,5 g |
Mått | Betydelse | Förklaring |
---|---|---|
dl | Deciliter | 1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml) |
msk | Matsked | 1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk) |
tsk | Tesked | 1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm) |
krm | Kryddmått | 1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml) |
Färg | RDI % |
---|---|
Vit | 0-20 % |
Ljusblå | 20-50 % |
Ljusgrön | 50-85 % |
Grön | 85- % |