Näringsvärde Ärter kokt utan salt

Namn: Ärter kokt utan salt  Livsmedel hämtat från Fineli
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Kokta grönsaker 95
Livsmedelstyp: Maträtt


Makronutrienter mm per 100 g Ärter kokt utan salt

Kalorier78 kcal
Proteiner5,8 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
14,2 g
  3,5 g
  6,4 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,5 g
  0,2 g
  0,1 g
  0,5 g
Salt0 g
Aska1,1 g
Vatten78,6 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Ärter kokt utan salt

Näringstäthet Ärter kokt utan salt

Ärter kokt utan salt är ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 11% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Ärter kokt utan salt (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A31,84 µg4%
ß-Karoten369,2 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0,03 mg0,3%
Vitamin K31,82 µg42,4%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,3 mg27,1%
Vitamin B2 (riboflavin)0,16 mg11,7%
Vitamin B3 (niacin)3,08 mg19,2%
Vitamin B60,18 mg12,9%
Vitamin B9 (folat)46,91 µg23,5%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C14,77 mg18,5%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor147,7 mg21,1%
Jod1,14 µg0,8%
Järn2,27 mg16,2%
Kalcium35,23 mg4,4%
Kalium420,45 mg21%
Magnesium45,46 mg12,1%
Natrium0,57 mg0,1%
Selen0,68 µg1,2%
Zink1,48 mg14,8%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,08 g3%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 16:00,16 g-
Fettsyra 18:10,09 g-
Fettsyra 18:20,42 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Ärter kokt utan salt

Mått och vikter

Hur mycket väger Ärter kokt utan salt?
MåttVikt (g)
1 Portion80 g
1 Mellanstor60 g
1 dl = 100 ml50 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk10 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm2,5 g
1 krm = 1 ml0,5 g
Räkna på mått och vikter för Ärter kokt utan salt

Information om näringsvärde Ärter kokt utan salt

Källa
Alla näringsvärden kommer från Institutet för hälsa och välfärd, Enheten för nutrition. Fineli. Livsmedelsdatabas. Version 16. Helsingfors 2013.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Ärter kokt utan salt och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Ärter kokt utan salt. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Mått och vikter för Ärter kokt utan salt
Hur mycket Ärter kokt utan salt väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Ärter kokt utan salt. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %