Näringsvärde Äggula konventionellt

Namn: Äggula konventionellt (Gallus gallus domesticus L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Äggula
Process: Industriell process inte känd (H0001)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Ägg 9
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Äggula konventionellt

Kalorier319 kcal
Proteiner15,6 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
0,6 g
  0,6 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
28,6 g
  7,6 g
  11,7 g
  4,3 g
Kolesterol992 mg
Salt0,2 g
Aska2,3 g
Vatten49 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Äggula konventionellt

Näringstäthet Äggula konventionellt

Äggula konventionellt är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 47% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Äggula konventionellt (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A702,5 µg87,8%
ß-Karoten0 µg-
Vitamin D3,82 µg76,4%
Vitamin E16,7 mg139,2%
Vitamin K81 µg108%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,23 mg20,9%
Vitamin B2 (riboflavin)0,57 mg40,7%
Vitamin B3 (niacin)3,9 mg24,4%
Vitamin B60,23 mg16,4%
Vitamin B9 (folat)241 µg120,5%
Vitamin B123,88 µg155,2%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor521,5 mg74,5%
Jod76 µg50,7%
Järn3,1 mg22,1%
Kalcium140,8 mg17,6%
Kalium108,2 mg5,4%
Magnesium13,5 mg3,6%
Natrium64,8 mg13%
Selen58,6 µg106,5%
Zink3,37 mg33,7%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,28 g10%
DHA (Fettsyra 22:6)0,3 g150%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00,07 g-
Fettsyra 16:05,53 g-
Fettsyra 18:01,94 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,69 g-
Fettsyra 18:110,86 g-
Fettsyra 18:23,25 g-
Fettsyra 20:40,4 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Äggula konventionellt

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Äggula konventionellt väger efter tillagning
Kokning87 g
Stekning83 g
Ugn eller grill83 g

Övrig information/klassificering av Äggula konventionellt

Gruppering
Ägg
Art
Höna (B1713)
Del av växt/djur
Äggula
Fysisk form
Flytande
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Industriell process inte känd
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Äggula konventionellt

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Äggula konventionellt och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Äggula konventionellt. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Äggula konventionellt ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Äggula konventionellt. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %