Näringsvärde Äggula ekologisk

Namn: Äggula ekologisk (Gallus gallus domesticus L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Process: Ingen industriell process tillämpad (H0003)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Ägg 9
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Äggula ekologisk

Kalorier327 kcal
Proteiner16,2 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
0,6 g
  0,6 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
29,2 g
  8,3 g
  11,4 g
  4,4 g
Kolesterol1137 mg
Salt0,1 g
Aska2,3 g
Vatten49,1 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Äggula ekologisk

Näringstäthet Äggula ekologisk

Äggula ekologisk är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 48% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Äggula ekologisk (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A770,6 µg96,3%
ß-Karoten6 µg-
Vitamin D3,85 µg77%
Vitamin E17,8 mg148,3%
Vitamin K62 µg82,7%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,21 mg19,1%
Vitamin B2 (riboflavin)0,56 mg40%
Vitamin B3 (niacin)4 mg25%
Vitamin B60,25 mg17,9%
Vitamin B9 (folat)247,3 µg123,7%
Vitamin B126,13 µg245,2%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor512,6 mg73,2%
Jod120 µg80%
Järn3,3 mg23,6%
Kalcium143,8 mg18%
Kalium109,4 mg5,5%
Magnesium12 mg3,2%
Natrium56,5 mg11,3%
Selen58,6 µg106,5%
Zink3,23 mg32,3%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,16 g5,7%
DHA (Fettsyra 22:6)0,43 g215%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00,07 g-
Fettsyra 16:05,93 g-
Fettsyra 18:02,2 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,82 g-
Fettsyra 18:110,42 g-
Fettsyra 18:23,39 g-
Fettsyra 20:40,38 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Äggula ekologisk

Övrig information/klassificering av Äggula ekologisk

Gruppering
Ägg
Art
Höna (B1713)
Del av växt/djur
Äggula
Fysisk form
Flytande
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Låda, box, ask, Papper
Förpackningsmaterial
Annan förpackning
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Äggula ekologisk

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Äggula ekologisk och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Äggula ekologisk. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Äggula ekologisk. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %