Näringsvärde Äggula 35 % av äggmassan

Namn: Äggula 35 % av äggmassan  Livsmedel hämtat från Fineli
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Ägg 9
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Äggula 35 % av äggmassan

Kalorier285 kcal
Proteiner15,5 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
0,2 g
  0,2 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
25 g
  6,2 g
  9,8 g
  3,5 g
Salt0,1 g
Aska1,7 g
Vatten55 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Äggula 35 % av äggmassan

Näringstäthet Äggula 35 % av äggmassan

Äggula 35 % av äggmassan är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 42% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Äggula 35 % av äggmassan (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A871,77 µg109%
ß-Karoten28,9 µg-
Vitamin D6,47 µg129,4%
Vitamin E5,5 mg45,8%
Vitamin K2 µg2,7%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,32 mg29,1%
Vitamin B2 (riboflavin)0,52 mg37,1%
Vitamin B3 (niacin)3,9 mg24,4%
Vitamin B60,4 mg28,6%
Vitamin B9 (folat)158,91 µg79,5%
Vitamin B126,9 µg276%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor540 mg77,1%
Jod39,6 µg26,4%
Järn5,5 mg39,3%
Kalcium140 mg17,5%
Kalium120 mg6%
Magnesium13,5 mg3,6%
Natrium53 mg10,6%
Selen45 µg81,8%
Zink3,8 mg38%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,17 g5,9%
DHA (Fettsyra 22:6)0,32 g157,6%
Fettsyra 16:04,49 g-
Fettsyra 18:18,99 g-
Fettsyra 18:22,62 g-
Fettsyra 20:40,26 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Äggula 35 % av äggmassan

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Äggula 35 % av äggmassan väger efter tillagning
Kokning85 g
Stekning90 g
Ugn eller grill84 g

Mått och vikter

Hur mycket väger Äggula 35 % av äggmassan?
MåttVikt (g)
1 Portion150 g
1 Liten15 g
1 Mellanstor20 g
1 Stor25 g
1 dl = 100 ml100 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk15 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm5 g
1 krm = 1 ml1 g
Räkna på mått och vikter för Äggula 35 % av äggmassan

Information om näringsvärde Äggula 35 % av äggmassan

Källa
Alla näringsvärden kommer från Institutet för hälsa och välfärd, Enheten för nutrition. Fineli. Livsmedelsdatabas. Version 16. Helsingfors 2013.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Äggula 35 % av äggmassan och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Äggula 35 % av äggmassan. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Äggula 35 % av äggmassan ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Mått och vikter för Äggula 35 % av äggmassan
Hur mycket Äggula 35 % av äggmassan väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Äggula 35 % av äggmassan. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %