Näringsvärde Ägg konventionellt stekt

Namn: Ägg konventionellt stekt (Gallus gallus domesticus L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Process: 
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Ägg 9
Livsmedelstyp: Del av måltid, tillagat kött, fisk, fågel, vegetariskt


Makronutrienter mm per 100 g Ägg konventionellt stekt

Kalorier193 kcal
Proteiner13,3 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
0,4 g
  0,4 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
15,5 g
  3,3 g
  7,2 g
  3 g
Kolesterol369,4 mg
Salt0,4 g
Aska0,9 g
Vatten69,2 g
Avfall13 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Ägg konventionellt stekt

Näringstäthet Ägg konventionellt stekt

Ägg konventionellt stekt är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 26% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Ägg konventionellt stekt (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A268,5 µg33,6%
ß-Karoten10 µg-
Vitamin D1,81 µg36,2%
Vitamin E7,29 mg60,8%
Vitamin K38 µg50,7%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,08 mg7,3%
Vitamin B2 (riboflavin)0,44 mg31,4%
Vitamin B3 (niacin)3,37 mg21,1%
Vitamin B60,09 mg6,4%
Vitamin B9 (folat)65,3 µg32,7%
Vitamin B121,36 µg54,4%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor200,3 mg28,6%
Jod31,1 µg20,7%
Järn1,83 mg13,1%
Kalcium56,6 mg7,1%
Kalium143 mg7,2%
Magnesium12,7 mg3,4%
Natrium167,9 mg33,6%
Selen24,61 µg44,7%
Zink1,42 mg14,2%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,49 g17,5%
DHA (Fettsyra 22:6)0,11 g55%
Fettsyra 4:0-10:00,01 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00,04 g-
Fettsyra 16:02,34 g-
Fettsyra 18:00,83 g-
Fettsyra 20:00,03 g-
Fettsyra 16:10,28 g-
Fettsyra 18:16,8 g-
Fettsyra 18:22,17 g-
Fettsyra 20:40,14 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Ägg konventionellt stekt

Mått och vikter

Hur mycket väger Ägg konventionellt stekt?
MåttVikt (g)
1 Portion150 g
1 Mellanstor55 g
Räkna på mått och vikter för Ägg konventionellt stekt

Övrig information/klassificering av Ägg konventionellt stekt

Gruppering
Ägg
Art
Höna (B1713)
Del av växt/djur
Helt ägg utan skal
Fysisk form
Halvfast med mjuk konsistens,
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Stekning
Industriell process
-
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Beräknat livsmedel

Information om näringsvärde Ägg konventionellt stekt

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Ägg konventionellt stekt och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Ägg konventionellt stekt. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Mått och vikter för Ägg konventionellt stekt
Hur mycket Ägg konventionellt stekt väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Ägg konventionellt stekt. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %