Näringsvärde Ägg konventionellt kokt

Namn: Ägg konventionellt kokt (Gallus gallus domesticus L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Ägg
Process: Ingen industriell process tillämpad (H0003)
Originalnamn:
Livsmedelsgrupp: Ägg 9
Livsmedelstyp: Tillbehör


Makronutrienter mm per 100 g Ägg konventionellt kokt

Kalorier137 kcal
Proteiner12,2 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
0,4 g
  0,4 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
9,7 g
  2,6 g
  4 g
  1,5 g
Kolesterol340 mg
Salt0,4 g
Aska0,8 g
Vatten76,3 g
Avfall12 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Ägg konventionellt kokt

Näringstäthet Ägg konventionellt kokt

Ägg konventionellt kokt är ett näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 22% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Ägg konventionellt kokt (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A233,2 µg29,1%
ß-Karoten0 µg-
Vitamin D1,43 µg28,6%
Vitamin E5,57 mg46,4%
Vitamin K30 µg40%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,08 mg7,3%
Vitamin B2 (riboflavin)0,43 mg30,7%
Vitamin B3 (niacin)3,1 mg19,4%
Vitamin B60,09 mg6,4%
Vitamin B9 (folat)60,1 µg30%
Vitamin B121,32 µg52,8%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor184,3 mg26,3%
Jod28,6 µg19,1%
Järn1,68 mg12%
Kalcium52,1 mg6,5%
Kalium125 mg6,2%
Magnesium11,7 mg3,1%
Natrium142,1 mg28,4%
Selen22,65 µg41,2%
Zink1,31 mg13,1%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,09 g3,2%
DHA (Fettsyra 22:6)0,1 g50%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00,03 g-
Fettsyra 16:01,89 g-
Fettsyra 18:00,66 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,24 g-
Fettsyra 18:13,68 g-
Fettsyra 18:21,11 g-
Fettsyra 20:40,13 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Ägg konventionellt kokt

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Ägg konventionellt kokt väger efter tillagning
Ugn eller grill96 g

Övrig information/klassificering av Ägg konventionellt kokt

Gruppering
Ägg
Art
Höna (B1713)
Del av växt/djur
Helt ägg
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Kokning
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Beräknat livsmedel

Information om näringsvärde Ägg konventionellt kokt

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Ägg konventionellt kokt och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Ägg konventionellt kokt. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Ägg konventionellt kokt ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Ägg konventionellt kokt. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %