Kaloriinnehåll Kaviar

100 g Kaviar (Kaviar typ Kalles) innehåller 393 kcal, vilket är mycket kalorier.

En portion (10 g) innehåller 39 kcal.

Kalori- och Näringsinnehåll per 100 g

Kalorier393 kcal
Proteiner9 g
Kolhydrater
  varav Sockerarter
16 g
  12,6 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
33 g
  2,4 g
  18,1 g
  9 g

Essentiella näringsämnen i Kaviar typ Kalles

Kaviar innehåller mycket Natrium, Vitamin B12, DHA (Fettsyra 22:6), Fettsyra 18:3, Selen och Vitamin E.

Det finns också ganska mycket Vitamin C, Fosfor, Jod, Vitamin D och Vitamin B2 (riboflavin).

Hälsoprofil

Kaviar är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 36% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Positiva och/eller negativa hälsofaktorer:
+  Den höga näringstätheten innebär att man får i sig en stor del av det dagliga behovet av essentiella vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessa får kroppen och hjärnan att fungera på ett bättre sätt.
-  Kaviar innehåller mycket socker, ca 12,6 g socker per 100 g. Socker ger inga som helst hälsofördelar utan skadar enligt många studier hälsan.
-  Kaviar innehåller väldigt mycket salt, ca 10,53 g per 100 g. För mycket salt kan ge högt blodtryck vilket kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.
-  Kaviar innehåller en del mättat fett. Även om det inte finns några bevis för att mättat fett är skadligt så kan det vara bra att hålla ner mängden mättat fett till förmån för enkelomättade och fleromättade fetter.
-  Det finns mycket kalorier i Kaviar, vilket är negativt för personer som vill hålla vikten.
Sett till hälsofaktorerna så verkar Kaviar sammantaget vara ett något hälsosamt livsmedel som kan ge vissa hälsovinster.

Information om Kalorier i Kaviar

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av kaloriinnehållet som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Så här mycket kalorier bidrar varje energigivande näringsämne med:
  • Protein: 4 kcal/gram
  • Kolhydrater (exkl. kostfibrer): 4 kcal/gram
  • Fett: 9 kcal/gram
  • Alkohol: 7 kcal/gram
  • Fibrer: 2 kcal/gram
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g livsmedel. I beräkningarna ingår inte alla essentiella näringsämnen utan här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Hälsoprofil
Hälsoprofilen är en sammanvägning av olika faktorer som påverkar hälsan på olika sätt. Faktorerna är näringstäthet, kostfibrer, socker, dåliga kolhydrater, salt, mättade fetter, kaloriinnehåll, alkohol och tillsatser. Hälsoprofilen är framtagen av Livsmedelsinfo och är bara en fingervisning och ingen absolut sanning, ett livsmedel kan naturligtvis ha andra både positiva och negativa faktorer som påverkar hälsan.