Kaloriinnehåll Chips

Chips - Det finns 494,9 kalorier i Chips (100 g)

100 g Chips (Potatischips) innehåller 495 kcal, vilket är mycket kalorier.

Kalori- och Näringsinnehåll per 100 g

Kalorier495 kcal
Proteiner5,4 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
58,5 g
  11,9 g
  0,7 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
29,5 g
  5,6 g
  15,3 g
  7,2 g

Essentiella näringsämnen i Potatischips

Chips innehåller mycket Natrium, Vitamin B6 och Kalium.

Det finns också ganska mycket Vitamin E, Fettsyra 18:3, Vitamin B3 (niacin), Fosfor och Vitamin C.

Hälsoprofil

Chips är ett näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 22% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Positiva och/eller negativa hälsofaktorer:
+  Näringstätheten innebär att man får i sig en skaplig del av det dagliga behovet av essentiella vitaminer, mineraler och fettsyror. Dessa får kroppen och hjärnan att fungera på ett bättre sätt.
+  Chips innehåller mycket kostfibrer, ca 11,9 g fibrer per 100 g. Fibrer är bra för tarmfunktionen och ger en bra mättnadskänsla, vilket är bra om man tänker på kalorikonsumtionen. Kostfibrer är också bra för blodsockernivån som stiger långsammare om man äter mycket fibrer. Vi bör få i oss 25 - 30 gram kostfibrer varje dag.
-  Chips innehåller mycket kolhydrater utöver socker som inte är fullkorn. Det tyder på att blodsockret kan stiga snabbt och ge negativa hälsoeffekter.
-  Chips innehåller ganska mycket salt, ca 1,58 g per 100 g. För mycket salt kan ge högt blodtryck vilket kan leda till hjärt- och kärlsjukdomar.
-  Chips innehåller ganska mycket mättat fett. Även om det inte finns några bevis för att mättat fett är skadligt så kan det vara bra att hålla ner mängden mättat fett till förmån för enkelomättade och fleromättade fetter.
-  Det finns mycket kalorier i Chips, vilket är negativt för personer som vill hålla vikten.
-  Chips verkar innehålla en del tillsatser. Detta kan variera mellan olika fabrikat.
Sett till hälsofaktorerna så verkar Chips sammantaget vara ett ganska hälsoneutralt livsmedel som varken gör till eller från. Ät det med måtta, det finns nyttigare mat.

Information om Kalorier i Chips

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av kaloriinnehållet som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Så här mycket kalorier bidrar varje energigivande näringsämne med:
  • Protein: 4 kcal/gram
  • Kolhydrater (exkl. kostfibrer): 4 kcal/gram
  • Fett: 9 kcal/gram
  • Alkohol: 7 kcal/gram
  • Fibrer: 2 kcal/gram
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g livsmedel. I beräkningarna ingår inte alla essentiella näringsämnen utan här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Hälsoprofil
Hälsoprofilen är en sammanvägning av olika faktorer som påverkar hälsan på olika sätt. Faktorerna är näringstäthet, kostfibrer, socker, dåliga kolhydrater, salt, mättade fetter, kaloriinnehåll, alkohol och tillsatser. Hälsoprofilen är framtagen av Livsmedelsinfo och är bara en fingervisning och ingen absolut sanning, ett livsmedel kan naturligtvis ha andra både positiva och negativa faktorer som påverkar hälsan.