Nyttig Mat - Topplistor

Nyttig Mat

Här hittar du en mängd topplistor med nyttig mat. Hitta den topplista du är intresserad av i Topplista - Livsmedelsgrupperna, eller se den nyttigaste maten totalt sett i topplistan Nyttigaste Maten - Alla Livsmedel. Nyttig mat definieras här som näringstäta livsmedel, d.v.s. hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram livsmedel (RDI %). Läs mer om hur detta räknas fram och få en mer omfattande definition av nyttig mat och annan information genom att klicka på Information/Hjälp nedan.

Information/Hjälp Information - Mer information om Nyttig Mat

Topplista - Livsmedelsgrupperna

Topplistan innehåller livsmedelsgrupperna i ordning efter genomsnittlig näringstäthet för de 15 näringstätaste livsmedlen i gruppen. Berikade livsmedel räknas ej med. Klicka på ett gruppnamn för att komma till topplistan med den nyttigaste maten i den gruppen.

PosLivsmedelsgruppRDI %
1Fisk och skaldjur38,6
2Kött36,7
3Ägg26,2
4Nöt, frö eller kärna25,7
5Mejeriprodukter24,9
6Spannmål och spannmålsprodukter24
7Livsmedelsrätter och ingredienser22,7
8Grönsaker, rotfrukter och svamp18,6
9Socker och söta livsmedel12,9
10Fett och olja11,9
11Frukt och bär10,8
12Dryck (ej mjölk)4,9
*Billig Nyttig Mat - Speciallista-

Nyttigaste Maten - Alla Livsmedel

Topplista med den näringstätaste och nyttigaste maten i alla livsmedelsgrupper. Bara ätbar mat är med i listan, t.ex. så är inte rått kött, pulver, mjöler, koncentrat etc. medräknade. Berikade livsmedel är med i listan, men är "utom tävlan" och markeras med * i Positionskolumnen.

Till Toppen

PosLivsmedelRDI %
1Kyckling lever stekt49,1
2Äggula ekologisk48,1
3Äggula konventionellt47,5
4Löjrom saltad45,9
5Ren kött torkat45
6Nöt lever stekt43
7Ål ugnsstekt hemlagad42,4
8Nöt lever panerad stekt41,8
9Ål flat- o varmrökt41,6
10Ål rund- o varmrökt40,9
*Frukostflingor fullkorn berik Special K40,6
11Vetegroddar40,1
12Makrill panerad stekt39
13Solrosfrön torkade38,5
14Sardiner i olja konserv38,4
15Makrill kokt38,1

Livsmedelsrätter och ingredienser

Listan innehåller ej pulver, koncentrerade buljonger och liknande.

Till Toppen

PosLivsmedelRDI %
1Hollandaisesås28,2
2Bearnaisesås26,7
3Pesto25,6
4Paj lax spenat24,9
5Carbonara sås24,8
6Vinägrett dressing fett 45%24,2
7Gravlaxsås hovmästarsås23,8
8Potatischips22,1
9Remouladsås21,4
10Pestosås m basilika pinjenötter cashewnötter21,1
11Majonnäs fett 90%20,8
12Ostsufflé19,6
13Chips smaksatta fett 34%19,2
14Dill18,9
15Majonnäs fett 80%18,9

Grönsaker, rotfrukter och svamp

Listan innehåller ej torkade bönor, torkade linser och dylikt då dessa i princip är oätbara obehandlade.

Till Toppen

PosLivsmedelRDI %
1Torkade tomater25,8
2Grönkål21,2
3Kelp torkad19,9
4Spenat fräst19,7
5Soltorkade tomater i olja avrunna19,6
6Spenat färsk19,6
7Kantarellstuvning18,3
8Rotfruktsbiff stekt18,3
9Rostad lök17,4
10Spenat17,4
11Ajvar relish grönsakspasta m paprika aubergine17
12Sojabönsbiff stekt16,8
13Pizzapålägg tomatsås skinka champinjoner hårdost16,2
14Sojakorv stekt16
15Grönsaksbiff stekt15,3

Billig Nyttig Mat

En lista med både billig och nyttig mat. Maten som är med i listan kostar som mest omkring 50-60 kr/kg i normala fall. Innehåller ej berikad mat.

Till Toppen

PosLivsmedelRDI %
1Kyckling lever stekt49,1
2Äggula konventionellt47,5
3Nöt lever stekt43
4Vetegroddar40,1
5Solrosfrön torkade38,5
6Leverpastej skivbar fett 26%37,7
7Sesamfrön torkade35
8Linfrön torkade31
9Äggröra28,1
10Njursauté27,1
11Jordnötter rostade saltade26,7
12Fransk omelett grädde26,4
13Ägg konventionellt stekt26
14Gris fläskkotlett panerad stekt25,4
15Kyckling kokt21,2

Information/Hjälp

Till Toppen

Källa
Alla näringsvärden som används i beräkningarna kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Läs mer om Livsmedelsverket och deras arbete.
Om topplistorna
Alla listor visar i möjligaste mån mat som är ätbar i normalfallet. Det betyder t.ex. att rått kött, pulver, mjöler, koncentrat, torkade bönor etc. ej är medräknade i resultatet.
Vissa livsmedel är berikade och Livsmedelsinfo betraktar dessa som specialfall då producenter i princip kan ta ett i grunden onyttigt livsmedel och få det att framstå som nyttigt. Naturligt näringstäta livsmedel är oftast oprocessade, naturliga råvaror som har näringsämnen som kroppen lätt kan tillgodogöra sig. Berikade livsmedel är däremot mer som ett vitaminpiller och man kan inte räkna med att tillsatta näringsämnen kan tas upp av kroppen på samma sätt.
Om ett berikat livsmedel finns med i en lista så är det "utom tävlan" och markeras med * i postitionskolumnen. Listor som ej har med berikade livsmedel anger detta i texten ovanför listan.
Klicka på ett livsmedel i listorna för att se näringsvärden för det livsmedlet.
Definitionen av nyttig mat
Livsmedelsinfo definierar på denna sida Nyttig Mat som Näringstät Mat då detta visar hur mycket essentiella näringsämnen man får i sig av ett livsmedel. Näringstätheten räknas fram genom att se hur mycket av det Rekommenderade Dagliga Intaget (RDI) av 21 essentiella näringsämnen som täcks av 100 gram livsmedel, d.v.s. RDI %. Ett livsmedel kan max tillgodoräkna sig att täcka RDI med 100% för ett näringsämne. Det betyder att även om 100 gram livsmedel ger 200% av RDI för t.ex. C-vitamin så bidrar det näringsämnet med 1/21 (ca 4,8%) av totala RDI %.
Det finns fler essentiella näringsämnen än de som Livsmedelsverket har publicerat, bl.a. aminosyror. Det betyder att proteinrika livsmedel som kött och fisk förmodligen skulle placera sig än bättre om även dessa näringsämnen skulle ha räknats in.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.