Näringsvärde Surkörsbär

Namn: Surkörsbär (Prunus cerasus L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Livsmedelsgrupp: Frukt och bär 59
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Surkörsbär

Kalorier61 kcal
Proteiner0,9 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
14,7 g
  1,4 g
  15,4 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,1 g
  0 g
  0 g
  0 g
Aska0,5 g
Vatten83,8 g
Avfall10 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Surkörsbär

Näringstäthet Surkörsbär

Surkörsbär är ett näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 2% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Surkörsbär (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A16 µg2%
ß-Karoten178 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0,55 mg4,6%
Vitamin K6 µg8%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,01 mg0,9%
Vitamin B2 (riboflavin)0,02 mg1,4%
Vitamin B3 (niacin)0,4 mg2,5%
Vitamin B60,05 mg3,6%
Vitamin B9 (folat)9,7 µg4,8%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C4,4 mg5,5%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor18 mg2,6%
Jod0,2 µg0,1%
Järn0,2 mg1,4%
Kalcium16,2 mg2%
Kalium220 mg11%
Magnesium9 mg2,4%
Natrium0,5 mg0,1%
Selen0 µg0%
Zink0,1 mg1%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,01 g0,4%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,01 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10 g-
Fettsyra 18:10,02 g-
Fettsyra 18:20,01 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Surkörsbär

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Surkörsbär väger efter tillagning
Ugn eller grill94 g

Näringsvärden relaterade livsmedel till Surkörsbär

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Surkörsbär61 kcal0,9 g14,7 g0,1 g
Sötkörsbär69 kcal1,1 g16,6 g0,1 g

Övrig information/klassificering av Surkörsbär

Gruppering
Frukt och bär
Art
Surkörsbär
Del av växt/djur
Oskalad frukt eller bär, kärna eller frö borttaget
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Låda, box, ask
Förpackningsmaterial
Plast
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Surkörsbär

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Surkörsbär och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Surkörsbär. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Surkörsbär ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Surkörsbär. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %