Näringsvärde Spenat fräst

Namn: Spenat fräst (Spinacia oleracea L. var. inermis) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Livsmedelsgrupp: Grönsaker och svamp 93
Livsmedelstyp: Del av måltid, grönsaker


Makronutrienter mm per 100 g Spenat fräst

Kalorier28 kcal
Proteiner2,8 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
3,2 g
  2,5 g
  0,8 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
1 g
  0,1 g
  0,2 g
  0,5 g
Salt1,7 g
Aska2,7 g
Vatten90,3 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Spenat fräst

Näringstäthet Spenat fräst

Spenat fräst är ett näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 20% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Spenat fräst (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A304,5 µg38,1%
ß-Karoten3626 µg-
Vitamin D0,01 µg0,2%
Vitamin E1,55 mg12,9%
Vitamin K361 µg481,3%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,04 mg3,6%
Vitamin B2 (riboflavin)0,08 mg5,7%
Vitamin B3 (niacin)0,75 mg4,7%
Vitamin B60,07 mg5%
Vitamin B9 (folat)83,2 µg41,6%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C6,7 mg8,4%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor42,4 mg6,1%
Jod84,5 µg56,3%
Järn1,05 mg7,5%
Kalcium152,5 mg19,1%
Kalium288,1 mg14,4%
Magnesium40,5 mg10,8%
Natrium673,1 mg134,6%
Selen0 µg0%
Zink0,97 mg9,7%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,3 g10,7%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,08 g-
Fettsyra 18:00,01 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,01 g-
Fettsyra 18:10,19 g-
Fettsyra 18:20,12 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Spenat fräst

Näringsvärden relaterade livsmedel till Spenat fräst

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Spenat fräst28 kcal2,8 g3,2 g1 g
Spenat18 kcal1,9 g2 g0,5 g
Spenat fryst20 kcal2,2 g2,5 g0,6 g
Spenat färsk24 kcal3,3 g2,9 g0,4 g

Övrig information/klassificering av Spenat fräst

Gruppering
Grönsaker och svamp
Art
Spenat
Del av växt/djur
Blad
Fysisk form
Halvfast med mjuk konsistens,
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Stekning
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Hemlagat

Information om näringsvärde Spenat fräst

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Spenat fräst och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Spenat fräst. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Spenat fräst. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %