Näringsvärde Spenat färsk

Namn: Spenat färsk (Spinacia oleracea L) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Livsmedelsgrupp: Grönsaker och svamp 93
Livsmedelstyp: Produkt/Vara


Makronutrienter mm per 100 g Spenat färsk

Kalorier24 kcal
Proteiner3,3 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
2,9 g
  2,1 g
  0,3 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,4 g
  0,1 g
  0 g
  0,3 g
Salt0,2 g
Aska2,3 g
Vatten91,2 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Spenat färsk

Näringstäthet Spenat färsk

Spenat färsk är ett näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 20% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Spenat färsk (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A382,5 µg47,8%
ß-Karoten4540 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E1,94 mg16,2%
Vitamin K357 µg476%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,11 mg10%
Vitamin B2 (riboflavin)0,17 mg12,1%
Vitamin B3 (niacin)1,2 mg7,5%
Vitamin B60,28 mg20%
Vitamin B9 (folat)202 µg101%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C36,7 mg45,9%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor45 mg6,4%
Jod2 µg1,3%
Järn2,08 mg14,9%
Kalcium83 mg10,4%
Kalium730 mg36,5%
Magnesium95 mg25,3%
Natrium100 mg20%
Selen10,8 µg19,6%
Zink0,94 mg9,4%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,22 g7,9%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,05 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,01 g-
Fettsyra 18:10,02 g-
Fettsyra 18:20,05 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Spenat färsk

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Spenat färsk väger efter tillagning
Ugn eller grill70 g

Näringsvärden relaterade livsmedel till Spenat färsk

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Spenat färsk24 kcal3,3 g2,9 g0,4 g
Spenat18 kcal1,9 g2 g0,5 g
Spenat fryst20 kcal2,2 g2,5 g0,6 g
Spenat fräst28 kcal2,8 g3,2 g1 g

Övrig information/klassificering av Spenat färsk

Gruppering
Grönsaker och svamp
Art
Spenat
Del av växt/djur
Blad
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Påse
Förpackningsmaterial
Plast
Etikett
Människoföda
Ursprung
Europa
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Spenat färsk

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Spenat färsk och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Spenat färsk. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Spenat färsk ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Spenat färsk. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %