Näringsvärde Sill salt kokt

Namn: Sill salt kokt (Clupea harengus) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Livsmedelsgrupp: Fisk- och skaldjursrätt 58
Livsmedelstyp: Del av måltid, tillagat kött, fisk, fågel, vegetariskt


Makronutrienter mm per 100 g Sill salt kokt

Kalorier249 kcal
Proteiner19,7 g
Kolhydrater0 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
19,1 g
  4,3 g
  7,9 g
  4,9 g
Kolesterol95,5 mg
Salt2,9 g
Aska3 g
Vatten58,2 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Sill salt kokt

Näringstäthet Sill salt kokt

Sill salt kokt är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 27% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Sill salt kokt (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A11,9 µg1,5%
ß-Karoten0 µg-
Vitamin D5,97 µg119,4%
Vitamin E1,19 mg9,9%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,03 mg2,7%
Vitamin B2 (riboflavin)0,18 mg12,9%
Vitamin B3 (niacin)6,6 mg41,2%
Vitamin B60,14 mg10%
Vitamin B9 (folat)4,2 µg2,1%
Vitamin B125,59 µg223,6%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor64,5 mg9,2%
Jod0 µg0%
Järn1,07 mg7,6%
Kalcium21,5 mg2,7%
Kalium62,1 mg3,1%
Magnesium14,3 mg3,8%
Natrium1146,3 mg229,3%
Selen26,27 µg47,8%
Zink0,84 mg8,4%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,32 g11,4%
DHA (Fettsyra 22:6)1,68 g840%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:01,33 g-
Fettsyra 16:02,65 g-
Fettsyra 18:00,17 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:11,06 g-
Fettsyra 18:12,44 g-
Fettsyra 18:20,44 g-
Fettsyra 20:40,07 g-
EPA (Fettsyra 20:5)1,06 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0,11 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Sill salt kokt

Näringsvärden relaterade livsmedel till Sill salt kokt

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Sill salt kokt249 kcal19,7 g0 g19,1 g
Ansjovis skarpsill inlagd215 kcal12,5 g11,8 g13,1 g
Inlagd höstsill u lag247 kcal11,7 g23,1 g12 g
Inlagd sill245 kcal9,8 g20 g14 g
Inlagd sill m gräddfilssås289 kcal5,2 g15,6 g23,2 g
Inlagd sill u lag235 kcal9,8 g21,9 g12 g
Salt sill panerad stekt hemlagad289 kcal14,1 g4,9 g24,2 g
Senapssill m sås237 kcal5,6 g14,2 g17,8 g
Senapssill u sås251 kcal7,8 g15,2 g17,8 g
Sill matjessill konserv314 kcal16 g12,1 g22,6 g
Sill panerad stekt202 kcal16,3 g6,5 g12,6 g
Sill salt urvattnad konserv208 kcal16,5 g0 g16 g
Skarpsill152 kcal17,6 g0 g9,1 g

Övrig information/klassificering av Sill salt kokt

Gruppering
Fisk- och skaldjursrätt
Art
Sill, strömming
Del av växt/djur
Skelett kött del, utan ben och utan skinn
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Kokning
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
Färg på fiskkött
Tillverkare
Beräknat livsmedel

Information om näringsvärde Sill salt kokt

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Sill salt kokt och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Sill salt kokt. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Sill salt kokt. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %