Näringsvärde Rabarber

Namn: Rabarber (Rheum rhabarbarum) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Rabarber
Livsmedelsgrupp: Frukt och bär 59
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Rabarber

Kalorier19 kcal
Proteiner0,9 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
4,1 g
  1,4 g
  0,5 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,2 g
  0,1 g
  0 g
  0,1 g
Salt0 g
Aska0,8 g
Vatten94 g
Avfall10 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Rabarber

Näringstäthet Rabarber

Rabarber är ett näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 4% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Rabarber (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A5,1 µg0,6%
ß-Karoten61 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0,35 mg2,9%
Vitamin K4 µg5,3%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,03 mg2,7%
Vitamin B2 (riboflavin)0,03 mg2,1%
Vitamin B3 (niacin)0,4 mg2,5%
Vitamin B60,04 mg2,9%
Vitamin B9 (folat)7 µg3,5%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C13 mg16,2%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor17 mg2,4%
Jod0,3 µg0,2%
Järn0,3 mg2,1%
Kalcium140 mg17,5%
Kalium280 mg14%
Magnesium12 mg3,2%
Natrium3 mg0,6%
Selen0,5 µg0,9%
Zink0,2 mg2%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,02 g0,7%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,04 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10 g-
Fettsyra 18:10,01 g-
Fettsyra 18:20,08 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Rabarber

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Rabarber väger efter tillagning
Kokning79 g
Ugn eller grill75 g

Mått och vikter

Hur mycket väger Rabarber?
MåttVikt (g)
1 Portion60 g
1 Mellanstor165 g
1 dl = 100 ml60 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk9 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm3 g
1 krm = 1 ml0,6 g
Räkna på mått och vikter för Rabarber

Övrig information/klassificering av Rabarber

Gruppering
Frukt och bär
Art
Rabarber
Del av växt/djur
Oskalad frukt eller bär, kärna kvar
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Rabarber

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Rabarber och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Rabarber. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Rabarber ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Mått och vikter för Rabarber
Hur mycket Rabarber väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Rabarber. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %