Näringsvärde Potatis råstuvad hemlagad

Namn: Potatis råstuvad hemlagad (Solanum tuberosum) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Råstuvad Potatis
Livsmedelsgrupp: Potatisrätter 42
Livsmedelstyp: Del av måltid, tillagad potatis,ris,pasta, gröt


Makronutrienter mm per 100 g Potatis råstuvad hemlagad

Kalorier78 kcal
Proteiner2,2 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
14,8 g
  0,8 g
  1,8 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
1,2 g
  0,6 g
  0,3 g
  0,1 g
Kolesterol3 mg
Salt1 g
Aska1,8 g
Vatten80 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Potatis råstuvad hemlagad

Näringstäthet Potatis råstuvad hemlagad

Potatis råstuvad hemlagad är ett ganska näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 9% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Potatis råstuvad hemlagad (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A9,2 µg1,1%
ß-Karoten27 µg-
Vitamin D0,07 µg1,4%
Vitamin E0,09 mg0,8%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,05 mg4,5%
Vitamin B2 (riboflavin)0,07 mg5%
Vitamin B3 (niacin)1,57 mg9,8%
Vitamin B60,3 mg21,4%
Vitamin B9 (folat)2 µg1%
Vitamin B120,2 µg8%
Vitamin C2 mg2,5%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor74 mg10,6%
Jod0 µg0%
Järn0,4 mg2,9%
Kalcium40 mg5%
Kalium375 mg18,8%
Magnesium16 mg4,3%
Natrium390 mg78%
Selen0,5 µg0,9%
Zink0,3 mg3%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,02 g0,7%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00,08 g-
Fettsyra 12:00,04 g-
Fettsyra 14:00,09 g-
Fettsyra 16:00,28 g-
Fettsyra 18:00,13 g-
Fettsyra 20:00,01 g-
Fettsyra 16:10,02 g-
Fettsyra 18:10,32 g-
Fettsyra 18:20,08 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Potatis råstuvad hemlagad

Övrig information/klassificering av Potatis råstuvad hemlagad

Gruppering
Potatisrätter
Art
Potatis
Del av växt/djur
Knöl
Fysisk form
Delad i bitar
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Stekt
Industriell process
Grönsak tillförd, Mjölk tillförd, Spannmål tillförd
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
Hemlagat
Tillverkare
Hemlagat

Information om näringsvärde Potatis råstuvad hemlagad

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Potatis råstuvad hemlagad och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Potatis råstuvad hemlagad. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Potatis råstuvad hemlagad. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %