Näringsvärde Nöt lever stekt

Namn: Nöt lever stekt (Bos taurus) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Livsmedelsgrupp: Innanmat och inälvsmat 41
Livsmedelstyp: Del av måltid, tillagat kött, fisk, fågel, vegetariskt


Makronutrienter mm per 100 g Nöt lever stekt

Kalorier162 kcal
Proteiner25,5 g
Kolhydrater5,6 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
4 g
  1,3 g
  0,8 g
  0,8 g
Kolesterol383,1 mg
Salt0,7 g
Aska2,3 g
Vatten62,6 g
Avfall9 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Nöt lever stekt

Näringstäthet Nöt lever stekt

Nöt lever stekt är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 43% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Nöt lever stekt (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A18234,2 µg2279,3%
ß-Karoten1213 µg-
Vitamin D0,17 µg3,4%
Vitamin E1,02 mg8,5%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,26 mg23,6%
Vitamin B2 (riboflavin)4,29 mg306,4%
Vitamin B3 (niacin)18,99 mg118,7%
Vitamin B61,02 mg72,9%
Vitamin B9 (folat)2202,8 µg1101,4%
Vitamin B12112,37 µg4494,8%
Vitamin C29,6 mg37%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor440,8 mg63%
Jod25,9 µg17,3%
Järn12,01 mg85,8%
Kalcium10,8 mg1,4%
Kalium364,1 mg18,2%
Magnesium43,5 mg11,6%
Natrium266,5 mg53,3%
Selen19,15 µg34,8%
Zink5,11 mg51,1%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,03 g1,1%
DHA (Fettsyra 22:6)0,04 g20%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00,04 g-
Fettsyra 16:00,64 g-
Fettsyra 18:00,59 g-
Fettsyra 20:00,01 g-
Fettsyra 16:10,1 g-
Fettsyra 18:10,69 g-
Fettsyra 18:20,22 g-
Fettsyra 20:40,2 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0,06 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0,11 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Nöt lever stekt

Näringsvärden relaterade livsmedel till Nöt lever stekt

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Nöt lever stekt162 kcal25,5 g5,6 g4 g
Nöt lever gryta155 kcal12 g7,3 g8,8 g
Nöt lever panerad stekt210 kcal22,9 g12,2 g7,7 g

Övrig information/klassificering av Nöt lever stekt

Gruppering
Innanmat och inälvsmat
Art
Nötkreatur
Del av växt/djur
Lever
Fysisk form
Skivad
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Stekning
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Beräknat livsmedel

Information om näringsvärde Nöt lever stekt

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Nöt lever stekt och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Nöt lever stekt. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Nöt lever stekt. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %