Näringsvärde Ljus sås

Namn: Ljus sås (Bos taurus) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Ljus Sås
Livsmedelsgrupp: Sås 62
Livsmedelstyp: Tillbehör


Makronutrienter mm per 100 g Ljus sås

Kalorier111 kcal
Proteiner1,4 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
5 g
  0,1 g
  0,6 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
9,7 g
  4,1 g
  3,7 g
  1,2 g
Kolesterol16,5 mg
Salt1,1 g
Aska1,3 g
Vatten82,7 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Ljus sås

Näringstäthet Ljus sås

Ljus sås är ett ganska näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 7% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Ljus sås (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A66,9 µg8,4%
ß-Karoten71 µg-
Vitamin D0,21 µg4,2%
Vitamin E1,13 mg9,4%
Vitamin K4 µg5,3%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,03 mg2,7%
Vitamin B2 (riboflavin)0,03 mg2,1%
Vitamin B3 (niacin)0,53 mg3,3%
Vitamin B60,03 mg2,1%
Vitamin B9 (folat)5,1 µg2,5%
Vitamin B120,12 µg4,8%
Vitamin C0,1 mg0,1%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor22,9 mg3,3%
Jod1,5 µg1%
Järn0,1 mg0,7%
Kalcium20,2 mg2,5%
Kalium46,2 mg2,3%
Magnesium5,7 mg1,5%
Natrium438,8 mg87,8%
Selen0,37 µg0,7%
Zink0,1 mg1%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,33 g11,8%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00,42 g-
Fettsyra 12:00,19 g-
Fettsyra 14:00,62 g-
Fettsyra 16:02,06 g-
Fettsyra 18:00,7 g-
Fettsyra 20:00,03 g-
Fettsyra 16:10,14 g-
Fettsyra 18:13,4 g-
Fettsyra 18:20,85 g-
Fettsyra 20:40,01 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0,01 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Ljus sås

Näringsvärden relaterade livsmedel till Ljus sås

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Ljus sås111 kcal1,4 g5 g9,7 g
Brunsås103 kcal1,4 g3,9 g9,2 g
Dillsås112 kcal1,5 g7,9 g8,4 g
Ljus sås lättmjölk96 kcal4,9 g9,5 g4,3 g
Ljus sås mjölk108 kcal4,8 g9,5 g5,7 g

Övrig information/klassificering av Ljus sås

Gruppering
Sås
Art
Ko
Del av växt/djur
Grädde - mjölkfett 18%>
Fysisk form
Vätska, hög viskositet, med små partiklar
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Kokning
Industriell process
Ingrediens tillförd
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Beräknat livsmedel

Information om näringsvärde Ljus sås

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Ljus sås och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Ljus sås. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Ljus sås. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %