Näringsvärde Lax kokt

Namn: Lax kokt (oncorhynchus spp.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Livsmedelsgrupp: Fisk- och skaldjursrätt 58
Livsmedelstyp: Del av måltid, tillagat kött, fisk, fågel, vegetariskt


Makronutrienter mm per 100 g Lax kokt

Kalorier258 kcal
Proteiner22,5 g
Kolhydrater0 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
18,9 g
  3,5 g
  7 g
  5,9 g
Kolesterol62,8 mg
Salt0,8 g
Aska2,6 g
Vatten56,5 g
Avfall42 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Lax kokt

Näringstäthet Lax kokt

Lax kokt är ett mycket näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 35% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Lax kokt (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A13,1 µg1,6%
ß-Karoten0 µg-
Vitamin D13,35 µg267%
Vitamin E2,63 mg21,9%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,23 mg20,9%
Vitamin B2 (riboflavin)0,07 mg5%
Vitamin B3 (niacin)13,7 mg85,6%
Vitamin B60,7 mg50%
Vitamin B9 (folat)8,3 µg4,2%
Vitamin B127,33 µg293,2%
Vitamin C0 mg0%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor247,3 mg35,3%
Jod90 µg60%
Järn0,24 mg1,7%
Kalcium6,4 mg0,8%
Kalium477,4 mg23,9%
Magnesium29,3 mg7,8%
Natrium329,9 mg66%
Selen21,85 µg39,7%
Zink0,33 mg3,3%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,43 g15,4%
DHA (Fettsyra 22:6)1,64 g820%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00,7 g-
Fettsyra 16:02,21 g-
Fettsyra 18:00,48 g-
Fettsyra 20:00,04 g-
Fettsyra 16:10,89 g-
Fettsyra 18:14,26 g-
Fettsyra 18:21,15 g-
Fettsyra 20:40,34 g-
EPA (Fettsyra 20:5)1,2 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0,63 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Lax kokt

Näringsvärden relaterade livsmedel till Lax kokt

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Lax kokt258 kcal22,5 g0 g18,9 g
Lax gravad178 kcal21,2 g2,7 g9,2 g
Lax konserv156 kcal20,5 g0 g8,2 g
Lax rimmad148 kcal18,8 g0 g8,1 g
Lax sida kallrökt210 kcal22,6 g0 g13,4 g
Lax stekt178 kcal20,5 g0 g10,7 g
Lax urtagen varmrökt169 kcal22,6 g0 g8,7 g
Regnbågslax inkokt193 kcal22,4 g0 g11,6 g
Regnbågslax panerad stekt215 kcal17,9 g5,9 g13,4 g
Regnbågslax sida kallrökt190 kcal20,4 g0 g12,1 g
Regnbågslax urtagen varmrökt157 kcal21,9 g0 g7,7 g

Övrig information/klassificering av Lax kokt

Gruppering
Fisk- och skaldjursrätt
Art
Lax grupp
Del av växt/djur
Skelett kött del, utan ben och utan skinn
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Kokning
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
Färg på fiskkött
Tillverkare
Beräknat livsmedel

Information om näringsvärde Lax kokt

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Lax kokt och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Lax kokt. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Lax kokt. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %