Näringsvärde Janssons frestelse

Namn: Janssons frestelse (Solanum tuberosum L. ssp. tuberosum) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Janssons Frestelse
Livsmedelsgrupp: Potatisrätter 42
Livsmedelstyp: Maträtt, kött, "potatis" och grönsak, soppa, låda


Makronutrienter mm per 100 g Janssons frestelse

Kalorier170 kcal
Proteiner3,6 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
15,8 g
  1,6 g
  2,3 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
10,7 g
  6 g
  3 g
  0,8 g
Kolesterol35 mg
Salt0,9 g
Aska2 g
Vatten68 g
Avfall18 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Janssons frestelse

Näringstäthet Janssons frestelse

Janssons frestelse är ett skapligt näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 15% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Janssons frestelse (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A89,3 µg11,2%
ß-Karoten62 µg-
Vitamin D0,14 µg2,8%
Vitamin E0,44 mg3,7%
Vitamin K2 µg2,7%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,05 mg4,5%
Vitamin B2 (riboflavin)0,05 mg3,6%
Vitamin B3 (niacin)2,26 mg14,1%
Vitamin B60,15 mg10,7%
Vitamin B9 (folat)13,4 µg6,7%
Vitamin B121,15 µg46%
Vitamin C7,2 mg9%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor71,2 mg10,2%
Jod8,2 µg5,5%
Järn0,44 mg3,1%
Kalcium44,5 mg5,6%
Kalium315,9 mg15,8%
Magnesium19,3 mg5,1%
Natrium358,3 mg71,7%
Selen2,88 µg5,2%
Zink0,48 mg4,8%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,11 g3,9%
DHA (Fettsyra 22:6)0,14 g70%
Fettsyra 4:0-10:00,62 g-
Fettsyra 12:00,28 g-
Fettsyra 14:00,98 g-
Fettsyra 16:03 g-
Fettsyra 18:00,87 g-
Fettsyra 20:00,02 g-
Fettsyra 16:10,26 g-
Fettsyra 18:12,29 g-
Fettsyra 18:20,26 g-
Fettsyra 20:40,01 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0,09 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0,02 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Janssons frestelse

Mått och vikter

Hur mycket väger Janssons frestelse?
MåttVikt (g)
1 Portion300 g
Räkna på mått och vikter för Janssons frestelse

Övrig information/klassificering av Janssons frestelse

Gruppering
Potatisrätter
Art
Potatis
Del av växt/djur
Knöl
Fysisk form
Halvfast med fasta bitar
Värmebehandling
Fullständigt upphettad
Tillagningsmetod
Ugn eller grill
Industriell process
Ingrediens tillförd
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Opaketerad produkt
Förpackningsmaterial
Oförpackad
Etikett
Människoföda
Ursprung
Sverige
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Industritillverkat, mindre företag

Information om näringsvärde Janssons frestelse

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Janssons frestelse och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Janssons frestelse. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Mått och vikter för Janssons frestelse
Hur mycket Janssons frestelse väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Janssons frestelse. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %