Näringsvärde Grönkål

Namn: Grönkål (Brassica oleracea L. var. sabellica) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Grönkål
Livsmedelsgrupp: Grönsaker och svamp 93
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Grönkål

Kalorier50 kcal
Proteiner3,3 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
9,5 g
  3,8 g
  2,1 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,7 g
  0,1 g
  0 g
  0,4 g
Salt0 g
Aska1,5 g
Vatten85 g
Avfall38 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Grönkål

Näringstäthet Grönkål

Grönkål är ett näringstätt livsmedel, 100 g ger ca 21% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Grönkål (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A445,8 µg55,7%
ß-Karoten5350 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E5,4 mg45%
Vitamin K618 µg824%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,11 mg10%
Vitamin B2 (riboflavin)0,13 mg9,3%
Vitamin B3 (niacin)1,55 mg9,7%
Vitamin B60,27 mg19,3%
Vitamin B9 (folat)30 µg15%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C120 mg150%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor56 mg8%
Jod1,4 µg0,9%
Järn1,7 mg12,1%
Kalcium157 mg19,6%
Kalium530 mg26,5%
Magnesium30 mg8%
Natrium12 mg2,4%
Selen2,3 µg4,2%
Zink0,4 mg4%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,27 g9,6%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,07 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10,01 g-
Fettsyra 18:10 g-
Fettsyra 18:20,1 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Grönkål

Mått och vikter

Hur mycket väger Grönkål?
MåttVikt (g)
1 Portion60 g
1 dl = 100 ml50 g
1 msk = 15 ml = 3 tsk7,5 g
1 tsk = 5 ml = 5 krm2,5 g
1 krm = 1 ml0,5 g
Räkna på mått och vikter för Grönkål

Näringsvärden relaterade livsmedel till Grönkål

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Grönkål50 kcal3,3 g9,5 g0,7 g
Grönkål fryst30 kcal2,7 g4,9 g0,5 g
Rödkål31 kcal1,1 g7,3 g0,3 g

Övrig information/klassificering av Grönkål

Gruppering
Grönsaker och svamp
Art
Grönkål
Del av växt/djur
Blad
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Geografisk plats eller region inte känd
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Grönkål

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Grönkål och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Grönkål. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Mått och vikter för Grönkål
Hur mycket Grönkål väger är ett ungefärligt medelvärde och kan skilja sig mellan olika råvaror/livsmedel.
Förklaring av måttens förkortningar:
MåttBetydelseFörklaring
dlDeciliter1 dl = 0,1 liter (l) = 10 centiliter (cl) = 100 milliliter (ml)
mskMatsked1 msk = 1,5 centiliter (cl) = 15 milliliter (ml) = 3 teskedar (tsk)
tskTesked1 tsk = 0,5 centiliter (cl) = 5 milliliter (ml) = 5 kryddmått (krm)
krmKryddmått1 krm = 0,1 centiliter (cl) = 1 milliliter (ml)
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Grönkål. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %