Näringsvärde Björnbär

Namn: Björnbär (Rubus fruticosus L.) Livsmedel hämtat från Livsmedelsverket
Övrigt: Information om kalorier, hälsoprofil mm för Björnbär
Livsmedelsgrupp: Frukt och bär 59
Livsmedelstyp: Råvara


Makronutrienter mm per 100 g Björnbär

Kalorier44 kcal
Proteiner0,7 g
Kolhydrater
  varav Fibrer
  varav Sockerarter
12,4 g
  5,9 g
  6,4 g
Fett
  varav Mättat
  varav Enkelomättat
  varav Fleromättat
0,4 g
  0 g
  0 g
  0,2 g
Salt0 g
Aska0,5 g
Vatten86 g
Avfall4 g

Energifördelning (E%) av kalorier i Björnbär

Näringstäthet Björnbär

Björnbär är ett näringsfattigt livsmedel, 100 g ger ca 4% av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av essentiella näringsämnen.

Näringsämnen Björnbär (100 g)

Fettlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin A8 µg1%
ß-Karoten96 µg-
Vitamin D0 µg0%
Vitamin E0,6 mg5%
Vitamin K0 µg0%
Vattenlösliga Vitaminer
NäringsämneMängd% av RDI
Vitamin B1 (tiamin)0,03 mg2,7%
Vitamin B2 (riboflavin)0,04 mg2,9%
Vitamin B3 (niacin)0,52 mg3,2%
Vitamin B60,06 mg4,3%
Vitamin B9 (folat)34 µg17%
Vitamin B120 µg0%
Vitamin C21 mg26,2%
Mineraler
NäringsämneMängd% av RDI
Fosfor21 mg3%
Jod0,4 µg0,3%
Järn0,6 mg4,3%
Kalcium32 mg4%
Kalium196 mg9,8%
Magnesium23 mg6,1%
Natrium2 mg0,4%
Selen0 µg0%
Zink0,3 mg3%
Fettsyror
NäringsämneMängd% av RDI
Fettsyra 18:30,12 g4,3%
DHA (Fettsyra 22:6)0 g0%
Fettsyra 4:0-10:00 g-
Fettsyra 12:00 g-
Fettsyra 14:00 g-
Fettsyra 16:00,03 g-
Fettsyra 18:00 g-
Fettsyra 20:00 g-
Fettsyra 16:10 g-
Fettsyra 18:10,03 g-
Fettsyra 18:20,14 g-
Fettsyra 20:40 g-
EPA (Fettsyra 20:5)0 g-
DPA (Fettsyra 22:5)0 g-

Fördelning av essentiella näringsämnen i Björnbär

Viktförändring vid tillagning

Vad 100 gram Björnbär väger efter tillagning
Ugn eller grill94 g

Näringsvärden relaterade livsmedel till Björnbär

Livsmedel (100 g)KalorierProteinKolhydratFett
Björnbär44 kcal0,7 g12,4 g0,4 g
Björnbär frysta58 kcal1 g16 g0,5 g

Övrig information/klassificering av Björnbär

Gruppering
Frukt och bär
Art
Björnbär
Del av växt/djur
Oskalad frukt eller bär, kärna kvar
Fysisk form
Hel, naturligt formad
Värmebehandling
Ej värmebehandlad
Tillagningsmetod
Tillagningsmetod ej tillämplig
Industriell process
Ingen industriell process tillämpad
Konserveringsmetod
Ej konserverad
Förpackningsmedium
Utan förpackningsmedium
Förpackningstyp
Okänd förpackning
Förpackningsmaterial
Okänt förpackningsmaterial
Etikett
Människoföda
Ursprung
Geografisk plats eller region inte känd
Utmärkande drag
-
Tillverkare
Inte tillämpligt

Information om näringsvärde Björnbär

Källa
Alla näringsvärden kommer från Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas version 2015-03-04.
Värdet för K-vitamin kommer från en äldre version av Livsmedelsdatabasen eller från Fineli då version 2015-03-04 inte har några värden för vitaminen.
Rekommenderat Dagligt Intag (RDI)
RDI som används i beräkningarna är hämtat från Livsmedelsverkets Rekommenderat dagligt intag för märkningsändamål.
Livsmedelsverket har inte tagit fram RDI för fettsyrorna, dessa RDI-värden är ungefärliga och bör inte tas som vetenskaplig sanning.
% av RDI räknas ut genom att ta motsvarande näringsvärde i Björnbär och se hur stor andel av RDI som täcks av 100 gram av livsmedlet.
Energifördelning (E%)
Energiprocenten visar hur stor andel av energin som kommer från de energigivande näringsämnena (protein, fett, kolhydrater, alkohol och fibrer). I diagrammet ingår eventuella fibrer i den totala mängden kolhydrater.
Läs mer om Energi, kalorier och energiprocent.
Näringstäthet
Näringstätheten räknas här ut genom att se hur stor del av det rekommenderade dagliga intaget av de essentiella näringsämnena som täcks av 100 g Björnbär. De essentiella näringsämnena är alla näringsvärden ovan som har ett värde i % av RDI, förutom Folat. Det finns många fler essentiella näringsämnen, men här används bara de som finns tillgängliga i Livsmedelsdatabasen.
Läs mer om Näringstäthet och vikten av en näringstät kost.
Viktförändring vid tillagning
Björnbär ändrar vikt vid tillagning. De angivna vikterna är ett ungefärligt medelvärde från olika tillagningstillfällen och det kan skilja sig från gång till gång beroende på råvaran/livsmedlet, tillagningstid, värme, maträtt mm.
Färgkodning
I tabellerna med näringsämnen/näringsvärden används färgkodning för att lättare se vilka näringsämnen som det finns mycket av i Björnbär. Färgkodningen visas bara för essentiella näringsämnen som har ett RDI framtaget av Livsmedelsverket, se ovan om RDI.
FärgRDI %
Vit0-20 %
Ljusblå20-50 %
Ljusgrön50-85 %
Grön85- %